Pienen olohuoneen sisustus

Pienen olohuoneen sisustus on tärkeää suunnitella huolellisesti, jotta tilasta saadaan mahdollisimman paljon irti. Tärkeitä huomioon otettavia asioita ovat huonekalut, värit, valaistus ja säilytysratkaisut. Huoneen sisustamiseen vaikuttaa huoneen muoto, ikkunoiden paikat ja huoneen käyttötarkoitus. 

Olohuone tulee suunnitella vastaamaan omia tarpeita, joten ideoista ja vinkeistä kannattaa ottaa inspiraatioita, mutta ei välttämättä soveltaa sellaisenaan omaan olohuoneeseen. Hyvä tapa lähteä liikkeelle on kirjoittaa ylös mitä huoneelta tarvitsee. Pienen olohuoneen tapauksessa näitä voi olla tilaa säästävät säilytysratkaisut, täydellinen paikka rentoutumiseen ja mukava paikka elokuvien katseluun.

Kuinka luoda käytännöllinen ja viihtyisä pienen olohuoneen sisustus?

Näillä ideoilla pienen olohuoneen sisustus on toivottavasti hieman helpompaa. Eikun sisustamaan!

1. Vaaleat seinät ja lattia

Olohuone vaalealla lattialla ja valkoisilla seinillä

Vaaleilla väreillä on mahdollista luoda valoisa ja avara pienen olohuoneen sisustus. Vaaleat värit heijastavat valoa ja luovat sisustukseen jatkuvuutta. Vaaleat värit sopivan erinomaisesti seiniin ja lattiaan. Kannattaa kuitenkin käyttää myös muita värejä, jottei tilasta tule liian kylmä. Vaaleat värit on suuressa roolissa skandinaavisessa sisustuksessa, mikä sopii erinomaisesti pieneen olohuoneeseen.


2. Tila avarammaksi peileillä

Seinään nojaava pieli olohuoneessa

Peilien avulla voi luoda visuaalisesti tilavamman huoneen. Pelin voi esimerkiksi kiinnittää seinälle tai laittaa nojaamaan sitä vasten. Peilit myös heijastavat valoa, mistä ei ole todellakaan haittaa pienen olohuoneen sisustuksessa.  

Tästä löydät erinomaisen artikkelin peileillä sisustamisesta.


3. Kompaktit ja monikäyttöiset huonekalut

sohvapöytä suurella säilytystilalla

Pientä huonetta sisustaessa tulee huonekalut valita tarkkaan. Niitä ei kannata valita pelkän ulkonäön perusteella, vaan kannattaa miettiä onko niillä jokin käyttötarkoitus. Esimerkiksi sohvapöytä voi toimia samalla myös säilytyspaikkana tavaroille. Säilytystilaa ei voi koskaan olla liikaa. – Varsinkaan pienessä kodissa.


Veke tarjoukset 1

4. Huonekalut ohuilla jaloilla

Olohuoneen kalusteet ohuilla jaloilla

Pienestä olohuoneesta voi tehdä visuaalisesti tilavamman valitsemalla huonekalut ohuilla jaloilla. Ohuiden jalkojen ansiosta huonekalut näyttävät kevyiltä ja antavat silmien vaeltaa huoneessa esteettömästi.


5. Huoneen kulmat piiloon

Huoneen kulma joka on peitetty kalusteilla

Helppo niksi tilantunteen lisäämiseksi pieneen olohuoneeseen on piilottaa huoneen kulmat. Huone tuntuu tilavammalta, koska silmä ei löydä kohtaa missä seinät yhdistyvät yhtä helposti, kuin ilman kulman piilottamista. Kulman voi piilottaa esimerkiksi nojatuolilla tai lampulla.


6. Vähän tilaa vievät säilytysratkaisut

Huone suurella säilytystilalla

Hyvin suunnitellut säilytysratkaisut ovat tärkeitä pientä olohuonetta sisustettaessa. Säilytystilaa voi lisätä vähän lattiatilaa vievillä säilytysratkaisuilla, kuten kapealla kaapilla. Säilytystilaa voi lisätä myös seinälle kiinnitettävillä hyllyillä. – Näin lattiatilaa ei kulu lainkaan.

Täältä löydät Iltasanomien erinomaisen julkaisun säilytystilan lisäämisestä.


7. Luonnonvalo

Vaalea todella valoisa olohuone

Luonnonvalo tuo pieneen olohuoneeseen valoa ja raikkautta. Luonnonvalo yhdessä vaaleiden värien kanssa luo huoneesta visuaalisesti tilavamman. Kannattaa kuitenkin varmistaa pimeys tarvittaessa hyvillä verhoilla. Televisioita ei ole mukava katsella suorassa auringonpaisteessa.


8. Seinälamput tilan säästämiseksi

Moderni seinävalaisin tiiliseinällä

On mukavaa, ettei kattovaloa tarvitse aina pitää päällä. Pieneen huoneeseen ei mahdu välttämättä pöytää tai tasoa, jolle lampun voisi asettaa. Hyvä ratkaisu tähän on käyttää seinälamppua. Seinälamput eivät vie lainkaan lattiatilaa ja ne ovat todella tyylikäs sekä moderni ratkaisu pienen olohuoneen sisustukseen.


Veke tarjoukset 1

9. Televisio seinälle

Taulutelevisio vaalealla seinällä

Tv-tasot ovat usein isoja ja paljon tilaa vieviä, eikä tämä sovi pieneen olohuoneeseen. Television kiinnittäminen seinälle säästä runsaasti lattiatilaa. Televisio on helppo kiinnittää seinälle oikeilla välineillä ja ohjeilla.

Tästä löydät erinomaiset ohjeet television seinään kiinnittämiseen.


10. Sirot ja pienet huonekalut

Pieni valkoinen sohva olohuoneen seinustalla

Siroilla ja pienillä huonekaluilla on mahdollista saada pienestä olohuoneesta suuremman tuntuinen. Varsinkin sohvaa valittaessa kannattaa miettiä, kuinka se sopii omaan olohuoneeseen. Sohvat näyttävät kaupassa aina pienemmiltä, kuin miltä ne tulevat näyttämään omassa kodissa. – Kannattaa siis käyttää mittanauhaa apuna.


11. Oikean kokoinen matto

Suuri harmaa matto olohuoneen lattialla

Pienen olohuoneen sisustuksessa on tärkeää käyttää oikeankokoista mattoa. Liian pieni matto saa tilan tuntumaan pienemmältä mitä se todellisuudessa on.

Tästä löydät erinomaiset ohjeet maton valintaan.


12. Huonekalujen alle jäävä tila hyötykäyttöön

Moderni lasinen sohvapöytä

Pienessä tilassa kannattaa aina hyödyntää huonekalujen alle jäävä tila. Sohvapöydän alle voi esimerkiksi laittaa toisen sohvapöydän, jonka voi ottaa esille tarvittaessa. Sohvapöydän alla voi säilyttää myös raheja, joita voi käyttää istumapaikkoina vieraiden sattuessa kylään.

Kuinka aloittaa pienen olohuoneen sisustus?

Pienen olohuoneen sisustus kannattaa aloittaa hyvällä suunnittelulla. Ensimmäisenä tulee miettiä, kuinka olohuonetta tullaan käyttämään ja mitkä ovat sinne välttämättömiä asioita. Huonekalujen asettelu kannattaa ottaa huomioon ennen niiden ostamista, koska muuten voi olla vaikea saada kaikki sopimaan pieneen tilaan. Sisustaessa on tärkeää pitää mielessä myös budjetti. Erinomainen tapa pysyä budjetissa on ostaa käytettyjä huonekaluja.


FAQ

Miten sisustan pienen olohuoneen?

Tärkeintä pienen olohuoneen sisustamisessa on hyvä suunnittelu. Suunnittelun ja omien tarpeiden kartoittamisen avulla helpottuu pienen olohuoneen sisustus huomattavasti.

Mitä huonekaluja pieneen olohuoneeseen?

Se mitkä huonekalut kuuluvat olohuoneeseen riippuu sisustajasta. Huonekalut jotka löytyvät useimmista olohuoneista ovat sohva, sohvapöytä, tv-taso ja lamppu.